Specialist European în Dermatologie Veterinară
Ești atât de pasionat de dermatologia veterinară încât ți-ai dedica întreaga activitate doar pentru acest domeniu? Dorești să afli cum poți deveni specialist european sau diplomat al Colegiului European de Dermatologie Veterinară? Dacă da, rândurile ce urmează s-ar putea să-ți fie de folos.
În vederea obținerii titulaturii de Diplomat European în Dermatologie Veterinară recunoscut de către EBVS (Bordul European al Specializărilor Europene) este necesar un program de rezidențiat. Titlul de Diplomat European reprezintă titlul de Specialist European și este cel mai înalt grad de specializare. Atenție! Acest titlul nu este academic și nu are legătură cu titulatura de conferențiar, profesor etc. Este un titlu emis de către Colegiul European de Dermatologie Veterinară (ECVD) și este recunoscut EBVS.
Diploma de Diplomat/Specialist European se obține în baza unui examen de bord, iar intrarea în acest examen se poate face strict după obținerea tuturor credențialelor cerute în timpul programului de rezidențiat.
Ce este programul de rezidențiat?
Programul de rezidențiat este aprobat de către ECVD și reprezintă un program de studiu intens și aprofundat în dermatologie veterinară. Programul permite obținerea tuturor credențialelor solicitate de către comitetul educațional al ECVD. Îndată ce rezidentul obține aceste credențiale (proiect de rezidențiat, publicații internaționale, raportări de caz, îndeplinirea nr minim de cazuri evaluate etc), poate susține examenul de bord. Promovarea acestui examen, îi permite să devină Diplomat al Colegiului European de Dermatologie Veterinară. Sunt disponibile două forme de rezidențiat: formal (standard) și alternativ.
Cum poți deveni rezident?
Sunt necesari minim 2 ani de practică generală înainte de a aplica pentru un rezidențiat sau medicul veterinar este îndrumat să efectueze minim 1 an de intership rotațional.
Rezidentul are nevoie de un mentor, Diplomat ECVD alături de care va parcurge toți pașii rezidențiatului. Orice program de rezidențiat trebuie aprobat de către comitetul educațional ECVD și are la bază toate regulile impuse de către colegiu. Rezidentul trebuie să cunoască limba țării în care se va desfășura rezidențiatul.
Pentru mai multe detalii și pentru completarea formularului de înscriere, te invităm să accesezi
acest link: https://ecvd.org/programmes/start-your-residency/
Câți specialiști europeni dermatologi există în România?
În acest moment există 2 Diplomați ECVD: Dr. Ana Maria Boncea (ArtVetDerm, București) și Dr. Rareș Căpitan (Regatul Animalelor). De asemenea, se pregătesc în curând de examinare, 2 rezidenți europeni: Dr. Elisa Bădulescu (ArtVetDerm, București) și Dr. Mirabela Dumitrache (USAMV Cluj).